tuincentrum en boomkwekerij peter van gennip

Tuincentrum en boomkwekerij Peter van Gennip

Orchideeën

Vaak wordt gezegd dat Orchideeën moeilijke planten zijn om in de huiskamer te houden. Hieronder volgen enkele tips zodat uw pot-orchidee, Phaleonopsis, zijn mooiste bloemen maandenlang aan u ten toon zal spreiden. Phaleonopsis worden door de vorm van hun bloemen ook vaak “Vlinderorchideeën” genoemd. De bladeren zijn groot en ovaalrond en hun dikke grijs-groene wortels groeien net zo graag buiten de pot als erin.

De wortels van Orchideeën zijn zeer teer, daarom is nood aan de allerbeste potgrond. DCM Potgrond voor Orchideeën is een kwaliteitspotgrond die speciaal ontwikkeld is voor orchideeën. Dankzij een hoog gehalte aan witveen, stukjes rode dennenschors en grove veenbrokjes is deze potgrond extra luchtig waardoor wortelrot geen kans krijgt.

Orchideeën eisen voor een blijvende gezonde groei ook een aangepaste bemesting. Deze planten verdragen gene grote hoeveelheden voedingselementen en verkiezen een zacht werkende meststof. DCM Potgrond voor Orchideeën bevat zacht werkende, organische meststoffen die geleidelijk voedingselementen vrijstellen en gedurende drie maanden zorgen voor een evenwichtige groei en rijke bloei.

GEBRUIKSAANWIJZING
Voor een mooie, sterke plant is niet alleen de keuze van de potgrond van belang, maar ook de wijze waarop de plant ingepot of verpot is. In een pot kunnen de wortels niet weg zodat ze na een tijd de pot  volledig vullen en er zelfs uitgroeien. Dit is voor u het signaal dat de plant verpot moet worden.

Enkele basisregels zodat succes verzekerd is.

13.    Kies steeds stevige en gezonde planten met een goed vertakt wortelstelsel
14.    Verpot uw orchideeën na de bloei of wanneer de groei stilvalt.
15.    Gebruik een pot met gaten in de bodem zodat het overtollige water makkelijk weg kan. Bedek de bodem met een dun laagje Hydrokorrel.
16.    Kies de Potgrond in functie van de uw plant. Maak de Potgrond goed los en vul de pot er gedeeltelijk mee op. Laat voldoende ruimte over voor de wortelkluit.
17.    Vul de pot grotendeels met Potgrond voor Orchideeën. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte overblijft voor de wortels.
18.    Haal de plant uit de oude pot en haal zoveel mogelijk oude potgrond weg door voorzichtig te schudden. Beschadig de wortels zo weinig mogelijk.
19.    Zet de plant op de gewenste hoogte in de pot en vul verder aan met Potgrond voor Orchideeën. Laat een gietrand van 1-2 cm.
20.    Geef bij voorkeur regenwater op kamertemperatuur.

DCM Potgronden bevatten organische meststoffen, die gedurende 3 maanden voedingselementen vrijstellen voor een goede groei en rijke bloei. Omwille van hun gevoelige wortels vragen orchideeën een natuurlijke meststof met zachte werking. De organisch gebonden voedingselementen en extra sporenelementen in Vloeibare Meststof voor Orchideeën zorgt voor een goede beworteling, blinkende bladeren en een lange bloei. De vloeibare meststoffen van DCM zijn gemakkelijk aan het gietwater toe te voegen en kunnen perfect en zuinig gedoseerd worden. De aangewezen dosis is 5 –10 ml per liter gietwater.

TIPS

  • Orchideeën groeien in tropische regenwouden op de takken van bomen. Geef ze daarom in de huiskamer een zo licht mogelijke plaats op de vensterbank maar houd ze uit de tocht en uit te direct zonlicht. Te felle zon op de zuidkant veroorzaakt immers verbranding van de bladeren. Orchideeën verkiezen een luchtvochtigheid van minimaal 60 %. In de huiskamer is de luchtvochtigheid echter meestal lager. Besproei daarom uw planten regelmatig met water. Laat echter nooit water staan in het hart van de plant. Het hart van de plant kan in één dag wegrotten. Dit is eenvoudig uit te deppen met keukenpapier.
  • Orchideeën zijn zeer gevoelig voor wortelrot. Zorg daarom altijd voor een luchtige potgrond met een goede drainage en vermijd dat er water ter hoogte van de wortels blijft staan. Giet daarom  maximaal 1 maal per week met regenwater op kamertemperatuur. Nog beter is de pot een aantal minuten onder te dompelen in een grotere pot gevuld met regenwater. Begieten met leidingwater is af te raden want het zorgt voor een ophoping van zouten en kalk ter hoogte van de tere wortels.
  • Snij uitgebloeide stengels van de Phaleonopsis na de eerste bloei af ter hoogte van het derde oog om de vorming van nieuwe bloemstengels te bevorderen. Het aantal ogen kan je tellen door het aantal verdikkingen te tellen. Na de tweede bloei de stengel ter hoogte van de stengelbasis afsnijden. Om de plant opnieuw in bloei te trekken, de orchidee verpotten, iets koeler dan kamertemperatuur plaatsen (15 – 20 °C) en gedurende minstens 1 maand minder water geven.
  • Neem af en toe het stof af van de bladeren met een vochtige doek.
­