tuincentrum en boomkwekerij peter van gennip

Tuincentrum en boomkwekerij Peter van Gennip

Onderhouden

Vaste planten beschermen

Er zijn ijzersterke meerjarige vaste (kruidachtige) planten die onze winters maar nauwelijks buiten overleven omdat ze uit wat mildere klimaatzones stammen. Zulke planten moeten we beschermen tegen te veel koud vocht, te lang nat blijvende grond en te lage temperaturen.

Denk daarbij aan planten zoals cultivars uit de Chysanthemum Maximum Groep, Helianthus, Acanthus, Lavatera, Lithodora, Gunnera en Agapanthus. Een laagje stro helpt evenals afdekken met tuinvlies en dat weer verwijderen als de temperaturen wat oplopen.

Belangrijk is ook een goede drainage. Veel planten kunnen in langdurig koude en natte grond wegrotten, hoewel ze lagere luchttemperaturen gedurende korte tijd nog wel verdragen. Boven gevoelige rotsplanten worden wel glas- of acrylplaatjes aangebracht.

Winterbescherming voor stamrozen-olijven-palmen-vijgen enz.

Veel stamrozen hebben twee oculatie (ent)punten. Eén vlak boven de wortels die door een bedekkend aardlaagje tegen vorst wordt beschermd en één bovenaan bij de aanhechting van de (edele) takken. Tegenwoordig zijn er afdekhoezen die uw NIET winterharde planten beschermen tegen de koudewind en flinke vorst. Deze afdekhoezen zijn er in diverse afmetingen- met of zonder rits en in verschillende kleuren bij ons verkrijgbaar. Laat u eens duidelijk adviseren over de mogelijkheden.

Afgevallen bladeren

In de herfst vallen de blaadjes van de bomen .De tuin kan er zelfs mee bedekt worden. Wat doen we met het blad? Haal alle blad weg dat op uw wintergroene planten ligt en verwijder ook alle blad van het gazon. Laat het blad onder struiken of bomen gerust liggen.

­