tuincentrum en boomkwekerij peter van gennip

Tuincentrum en boomkwekerij Peter van Gennip

Leiheesters

Van de heesters die lange, slappe takken hebben, is een aantal geschikt als lei- plant. Alle lei- heesters moeten stevig worden aangebonden omdat ze geen klimorganen hebben. Ze laten zich het beste toepassen tegen een muur of schutting.
Winterjasmijn

Eén van de bekendste lei- heesters is winterjasmijn, Jasminum nudiflorum. Bloeit vanaf eind november tot in maart, onderbroken door eventuele vorstperioden. Als de lei- heester erg groot wordt kunnen de oudste takken helemaal worden weggesnoeid.

Andere leiheesters

Een oude bekende lei- heester is de Cotoneaster horizontalis, die vooral sierwaarde heeft door z'n oranjerode besjes. Eveneens vanwege de bessen kan vuurdoorn (Pyracantha) worden aangeplant en geleid. De oranjegele 'Golden Charmer' is een aanrader, evenals 'Orange Charmer' met grote kleurrijke bessen. Niet te vergeten is de Ceanothus, deze is echter zeer vortgevoelig.

Wie van zacht blauw houdt kan voor Amerikaanse sering (Ceanothus) kiezen, bloeit in mei-juni. Ook de witte Japanse dwergkwee, Chaenomeles japonica 'Alba' is mooi als lei- heester, heel apart. Van kardinaalshoed komt de bladhoudende soort Euonymus fortunei als wintergroene lei- heester in aanmerking. Het blad is goud- of zilverbont. Grootbladig: 'Sunshine' (goudbont), 'Emerald Gaiety' (zilverbont); klein bladig: 'Emerald 'n Gold' (goudbont), 'Variegatus' (wit, 's winters rood aangelopen).

Klimroos

Nog een voorbeeld van een leiheester is de klimroos die beter leiroos zou kunnen heten. Rozen haken zich wel enigszins met hun stekels aan oneffenheden vast, maar echt klimmen doen ze niet, ze maken alleen extreem lange scheuten die kunnen worden geleid en vastgebonden op plekken waar u dat wilt.

­