tuincentrum en boomkwekerij peter van gennip

Tuincentrum en boomkwekerij Peter van Gennip

Boomsoorten in verschillende vormen, maten en hoogtes

Gleditsia triacanthos bomen tuincentrum peter van gennip 400px x 300pxIn het landschap en in tuinen vallen bomen het meeste op. Ze geven vorm en kleur aan de omgeving en bepalen voor een groot deel de sfeer en het karakter van uw tuin.

Bomen zorgen voor schaduw, kleur, hoogtewerking en indeling van de ruimte. Het ruime aanbod aan boomsoorten maakt de keuze niet makkelijker. Als bomenspecialist hebben we meer dan 1000 bomen op voorraad. Ook voor de kleine tuin is er keuze genoeg.

Op 15000 m2 vindt u veel verschillende boomsoorten zoals, parasolbomen, sierbomen, zuilbomen, fruitbomen, leibomen, bolbomen en klimplanten in vele soorten en maten. Ook zijn er steeds meer 3-stammige bomen en vormbomen te koop.

Hoe kiest u de juiste boom?

Omdat u een boom meestal niet alleen voor uzelf plant, maar ook voor uw omgeving (buren) en zelfs voor de volgende generatie(s), is het belangrijk om vooraf goed na te denken over wat u zoekt. Zo voorkomt u een verkeerde keuze, die niet zo makkelijk is terug te draaien, als de boom eenmaal is geplant.

Boomspecialist Peter van Gennip, of een van onze medewerkers in het tuincentrum, geven antwoord op vragen als;

  • Waar plant ik de boom?
  • Hoe hoog wordt de boom, en hoe breed?
  • Wil ik wel of geen bessen in mijn tuin?
  • Wanneer kies ik voor een leivorm, of andere vormboom?
  • Wil ik een bolvormige, treur-, parasol- of prieelvormige kroon?

De juiste boom op de juiste plaats

Als de hoogte ongeveer drie of vier meter mag worden, zult u uw keuze al snel maken in het assortiment bolbomen. Wanneer de boom hoger mag worden, zo’n vijf tot zeven meter, dan wordt de keuze al snel groter. Bomen kunnen gesnoeid worden in hoogte, breedte of vorm, zoals u dat wilt. De tijd en de boomsoort bepalen wanneer u kunt snoeien en op welke manier.

'Laat u eens deskundig adviseren door een van onze medewerkers. Snoeien is een vak, zagen kan iedereen!'

Meer bomen bij elkaar

Als er plaats is voor meerdere bomen in de tuin, plaatst u de bomen met de meest open kronen vooraan en bomen die wat dichter gevormd zijn achter in de tuin, om zicht te bewaren. Zorg ook dat er een duidelijke hoofdvorm is. Bijvoorbeeld een grote zuilvormig opgaande boom als eyecatcher in combinatie met lagere en bredere bomen. Houd ook rekening met groeisnelheden en hoogten. Die moeten op elkaar zijn afgestemd.

Kleur

Met kleur suggereert u variatie in afstand. Warme kleuren, zoals geel, rood en oranje, lijken dichterbij dan rustige, koele blauwe en grijze tinten. Dit effect is goed toe te passen in een tuin.

Creëer er bijvoorbeeld diepte mee. Dit principe werkt zeer sterk als u rood (blad) in de voorgrond en grijsblauw (blad) in de achtergrond toepast. De tussenruimte lijkt dan veel groter.

Ruimte in uw tuin

Hoe wij tuinruimte ervaren, hangt sterk af van het gevoel van openheid of beslotenheid. Zo kunnen hoge gebouwen maar ook bomen zorgen voor beslotenheid.

Zijn bomen te hoog, dan kunnen we ons opgesloten voelen. Zijn er in een tuin helemaal geen bomen of andere opgaande vaste elementen, dan ontbreekt de verticale dimensie.

Dak- of parasolbomen

Er zijn tal van boomsoorten die in een bepaalde vorm worden gesnoeid. Door ze elk jaar op de juiste manier te snoeien, blijven ze mooi en geven ze een bijzondere sfeer aan uw tuin. Ieder jaar komen er meer en nieuwe soorten op de markt. Heel bekend zijn de Dakplataan (Platanus Acerifolia, de Dak-Amberboom (Liguïdamber) en de Dak Vlamboom (Parrotia). Deze vormbomen worden veel bij terrassen toegepast.

Bolvormen

Bolbomen of bomen met een kleine kroon zijn populair in de tuin. Door de dichte bolvormige vertakking van de kroon, zijn deze bolvormen vaak een geliefde nestelplaats voor veel vogelsoorten.

Leibomen

Leibomen zijn er in vele soorten en maten, bladverliezend of bladhoudend (groen blijvend). Deze bomen zijn mooi als erfafscheiding, aan de zij- of achterkant van uw tuin. Leibomen zijn ook geschikt om het zicht we te nemen van een raam of dak. Zo zit u vrij in uw eigen tuin.

Treurvormen

Treurbomen hebben een neerhangende, treurvormige kroon. Deze groeivorm staat prachtig in de border, maar komt ook uitstekend tot zijn recht als alleenstaande, zogenaamde solitaire boom in de tuin.

Problemen met bomen

Natuurlijk wilt u lang genieten van uw tuin maar soms gaat het mis. Bomen of planten groeien niet goed, blaadjes worden bruin of bomen gaan dood. Vaak ligt de oorzaak in verkeerde verzorging. Uitdroging, ziektes, plagen en verwaarlozing zijn vaak de boosdoener. Kom in zo’n geval snel langs bij Tuincentrum en Boomkwekerij Peter van Gennip en neem een blaadje van de boom mee, zodat we kunnen zien waarom de boom niet goed groeit. Let vooral de eerste twee jaar op met pas geplante bomen en struiken.

Onderhoud en bemesting

Om uw bomen en planten in goede conditie te houden is het belangrijk om bij te voeden (bemesten). Dat kan op verschillende manieren. Met kunstmest maar ook met organische en milieuvriendelijke meststoffen. Als bomenspecialist adviseren u graag over de manier van bemesting want elk type boom of plant vraagt om andere verzorging. Net als mensen hebben bomen en planten voeding nodig.

Bemesten kunt u zien als het ‘voedsel’ voor bomen en planten. Voeding zorgt voor een betere weerstand, voor een goed begin van het wortelgestel, een vlotte groei, meer knopzetting, frisgroenen bladeren en een langere bloeitijd. Bemesten zorgt er ook voor dat uw bomen en planten weerbaarder zijn tegen ziektes zoals luizen en schimmels.

Kwaliteitsverschillen in meststoffen

Er zijn duidelijke kwaliteitsverschillen in meststoffen. Kunstmest werkt snel en kort (4 tot 6 weken) en spoelt snel uit bij hevige regenval. Organische en milieuvriendelijke meststoffen werken langer (ca. 12 weken). ‘Koemest’ of ‘koe-kippen-paardenmest’ is een bodemverbeteraar en geeft de grond een goede bodemstructuur zodat andere voeding beter wordt opgenomen. Ook kalk wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat voeding beter wordt opgenomen in de grond, voor gazon, sier- of moestuin.

DCM, Culterra, Ecostyle, organische en milieuvriendelijke meststoffen

Bij ons kunt u terecht voor vele merken en soorten meststoffen voor bomen (DCM, Culterra en Ecostyle) . Ons huismerk is DCM, een organische en milieuvriendelijke meststof met een werking van ongeveer 12 weken. De kracht van DCM is de uitgebalanceerde voeding voor gazon, border, fruit- siertuin en moestuin. Voor sommige andere tuinplanten hebben we zelfs speciale meststoffen zoals ‘DCM organische meststof voor Hagen, Taxus en Coniferen.‘

‘DCM meststoffen, alles voor compleet tuinonderhoud’

­